Вестникът за хората и общините от столицата и областта

 

 
Рейтинг: 3.00
(89)
ФУТБОЛНИ размисли
ЖЪЛТА КНИЖКА
Искам да кажа...(форум)ФУТБОЛНИ размисли / ФУТБОЛНИ РАЗМИСЛИ

06 Октомври 06, 16:52 / Автор: Софийски вестник
Кървав Сървайвър в регионалните групи
Съдии бягат от мач в Ихтиман
  Невиждана по своите размери вълна от насилие заля футболните терени на Софийска област. Кървища и побои, шамари и ритници се раздаваха в Своге, село Безден и гара Елин Пелин. В Ихтиман пък в добавка отбори и рефери си прилагаха гадни номерца от селски вечеринки. А телевизионното шоу “Сървайвър”, в което участниците трябва да оцеляват в трудни условия е като пионерски лагер в сравнение с футболните двубои от областните дивизии.
В дербито на кръга във “В” група лидерът “Спортист” Своге успя да надделее над Методи-Калъмбовия “Пирин” с 2:1. Гостите не можаха да приемат с достойнство загубата и един от най-опитните играчи на благоевградчани Стойне Илиев тегли няколко шута на рефера Богомил Маринов - Мечката. Това на практика като че ли означава край на кариерата на славния ветеран, след като БФС му забрани да практикува този спорт за една година. След мача пък клубният бос Калъмбов сипеше псувни и закани по адрес на съдиите до деветото им коляно.
В двете областни групи вече се очертаха фаворитите за първите места, но като че ли битката започва да се води със всякакви средства. На мача “Керамик” – “Локомотив” Вакарел в последната минута, при 1:0, част от гостите след като разбраха, че губят срещата, се нахвърлиха върху главния съдия и опитаха саморазправа. В резултат реферът вдигна 3 червени картона, а останали с 8 състезатели вакарелци допуснаха още един гол за 0:2. Тримата биячи също ще останат по една година извън терените.
И ако до тук описаните случаи изглеждат рутинни, то в Безден събитията придобиха криминален характер. В безпроблемен мач, без недоволства от двата лагера “Торнадо” и “Искра” завършиха 1:1.  И когато всичко уж бе приключило, в съблекалнята на съдиите нахлува президентът на “Торнадо” Йосиф Йосифов, където нанася побой на главния съдия Стефан Делибеев. Последния е със счупен нос и множество по-дребни контузии. С това обаче не приключват баталиите. От реферската стая клубния началник се отправя към съблекалнята на собствения си тим, където раздава шамари заради “бездушна игра”. Футболисти на “Торнадо” вече декларираха , че преустановяват участието си за тима, поради страх за физическата си цялост и неуравновесения характер на шефа на отбора.
Най-атрактивно бе обаче на срещата “Мътивир” Ихтиман – “Левски” Елин Пелин. В началните минути на мача ромският тим повежда с 1:0 след дузпа, от която по-недоволни са изпълняващите я, защото според тях на вратаря бил спестен червен картон в ситуацията. По-късно мътивирци оформят протест срещу реферско отсъждане, при което съдията Калин Костов е бутан и псуван, но двубоят продължава и двата отбора се прибират на полувремето без ексцесии. Излизайки на терена за втората част обаче с изненада установяват, че реферите вече са отпрашили в неизвестан посока и мачът няма да продължи. Така всичко се пренася за разглеждане в канцелариите на БФС. Според доклада на съдиите и делегата на мача Петър Митев животът и здравето на съдиите е бил в опасност и те са предпочели да се спасят, вместо да досвирят мача. Според друго длъжностно лице обаче - съдийският наблюдател Валери Михайлов, не е имало основания мачът да бъде прекратяван на полувремето. При така изнесените факти от БФС се принудиха да поискат официално становище от полицията в Ихтиман. От местния участък с факс отговориха, че организацията по охраната на мероприятието е била на необходимото ниво, за реда са се грижили 4 униформени полицаи и няма рапорт за инциденти. Така БФС прие, че няма обективни обстоятелства за прекратяване на двубоя, а реферското бягство бе тълкувано като самоволно и разпореди срещата да бъде преиграна! И това решение обаче предизвика протести вътре в БФС. От съдийската комисия към областния съвет обвиниха началниците си, че не застават в подкрепа на реферите и обявиха, че за въпросното преиграване съдии няма да бъдат изпратени. Така председателят на ОС на БФС е изправен пред тежката задача да осигури храбри кандидати от други области, които да свирят Епизод 2 от драмата “Мътивир” – “Левски” Елин Пелин.

4.1142