Вестникът за хората и общините от столицата и областта

 

 
Рейтинг: 3.00
(89)
ФУТБОЛНИ размисли
ЖЪЛТА КНИЖКА
Искам да кажа...(форум)ФУТБОЛНИ размисли / ФУТБОЛНИ РАЗМИСЛИ

07 Август 06, 19:03
Пътеводител на младия футболен рефер
Как да оцелеем в джунглата, наречена мач от регионален калибър
Едва ли има някой интересуващ се от футбол, който да не е слушал истории, в които бойкият тим на “Ужас” (Змейово) дава полагаемата се порция бой на рефер, дръзнал да раздава правосъдие на терена по време на кървавото дерби срещу вражески настроения гостуващ тим. Подобен подход винаги е будил у нас смесени усещания – като се почне от “така му се пада”, та се стигне до “горкия човечец”. При всички случаи обаче трябва да адмирираме тези смели мъже, които с риск за собствената си целокупност, срещу двадесетина лева на мач, излизат сами на терена срещу двадесет и двама запотени и с повишен адреналин типове, за които по принцип футболните закони важат, но само в едната посока – т.е. за нас – всичко, за противника - нищо. И не само срещу тях, а срещу няколкото дузини солидно почерпени фенове. Казано по друг начин – спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Там, на терена, в селището, което го няма и на картата, трябва да оцелееш – ти и двамата ти колеги – благодарение на изключителна дипломатичност и съобразителност.
Противно на всякаква методика, на която те учи Боре Александров, ние ще ти предложим едно пособие, което до голяма степен ще те предпази от беди по селските терени. Не че дава 100-процентова гаранция, но все пак следващите съвети ще са ти от полза и свеждат риска до приемливи норми.
 
Правило 1: Не приемай наряд за мач, за който не си сигурен, че можеш да се справиш. Много по-добре е да си извадиш фалшиво медицинско, отколкото да се налага по-късно да се налага да ти пишат истинско такова.
Правило 2: Ако все пак си се престрашил и си поел наряда – следва сериозна подготовка за мача – разпитай запознати колеги за особеностите на местния тим и за потенциалните злодеи в отбора. Разучи пътната карта за алтернативни варианти за евакуация.
Правило 3: Пристигайки на стадиона, извърши проверка на терена. Не тази, на която те учат по семинарите. Недей да проверяваш дали добре е очертан терена. Ако точката за дузпата е нарисувана на 9 метра, не викай домакина да я пречертава. Хората са я сложили там, защото знаят, че вече четвърта година такава за гостите не е отсъждана. Последният рефер, отсъдил такава имаше неприятности, които не ти ги пожелаваме. Далеч по-полезно е да се ориентираш за разположението на съблекалните (ако има такива), пътят до тях минава ли през публиката и там ли е единственото възможно спасение.
Правило 4: Преди мача проведи приятелски разговор с президента на домакините, в който да го увериш, че си запознат какъв велик футболен ръководител е той. Не отказвай подаръци със сувенирна стойност, като например напълнен багажник с зеле. Обратният вариант веднага ще ги наведе на мисълта, че си дошъл с користни цели – да свириш 50 на 50!
Правило 5: С началото на срещата “забрави” футболния правилник. Остави отборите да играят така, както те си разбират този спорт. Първото нарушение в полза на гостите в собствената им половина не отсъждай преди десетата минута на мача, и то след като дотогава си дал поне три фала на дъгата за домакините. Запомни, че колкото по рано вкарат – толкова по лесно ще си изкараш мача. Мач в последните 5 минути на двубоя решават само слабите съдии! Колкото до морала в отсъжданията ти – не се притеснявай! Гостите са наясно с тези порядки доста по-добре от теб. В следващия кръг са домакини и ще наваксат пропуснатото. В края на краищата тези принципи са си ги създали те самите.
Правило 6: За всеки момент от играта е валидно правилото “първо мисли, после отсъждай”. Не подценявай дори дребните детайли, като тъч в полза на гостите, от който може да последва опасност преде вратата.
Правило 7: На село от авантажи не разбират. Не ги оставяй да се заиграят. Колкото повече накъсаш играта, толкова по-малко време ще играят и е доста по-малък шансът да се заритат.
Правило 8: Ако си на тъча, всяко подаване в половината на домакините може да се тълкува като засада. Винаги има някой нападател на гостите, който е зад гърба на защитата. Понятие “пасивна засада” важи само за домакините. При техни атаки засади до 3 метра се считат за “в една линия”. В полувремето, когато домакините нападат от твоята страна, байракът по принцип не ти е необходим. Или най-много да посочиш някой тъч за “наште”. През другото полувреме – когато нападат гостите, спомни си деветосептемврийските манифестации – рамахвай флага смело!
Правило 9: Работи умело с жестове и сигнала на свирката ти. Фал за домакините – остър и отривист сигнал, и се затичай с предупредително размахан пръст към извършителя. За гостите – тихичко, полутон – колкото да те чуят и да спрат да играят. Процедура по показване на картони – за гостите – смело и с авторитет. А когато се налага такъв за домакините – кротко, спокойно, с полусвита ръка... и от разстояние.
Правило10: Напук на всичко казано до сега, покажи на домакините, че все пак ти свириш мача, а не те! И че не си лош човек, който е дошъл да им пречи, но все пак ти си съдията. Ако някой от тях иска да ти извземе функциите – можеш да му предоставиш резервната си свирка да е у него!
Правило 11: Недай Боже да се наложи да вдинеш червен картон на домакините, когато някой е прекалил с ритниците и тупалките – много бавно и много внимателно. И в никакъв случай на терена, при футболиста. Измъкни се накъм тъчлинията, при двамата униформени полицаи и от там... После имаш достатъчно време да изравниш бройката.
Правило 12: Ако гостите те подгонят, най-сигурното място е в публиката на домакините. Ако са толкова големи ербапи – да дойдат там да “оспорват съдийските ти решения”.
Правило 13: Дузпа за гостите – вече коментирахме – но все пак може. При резултат 3:0 и наличие на два счупени крака или отхапана част от черепа на потърпевшия.
Правило 14: Запомни, че подгонят ли те, не е срамно да се бяга. Срамното е те набият. Няма кой после да ти повярва, че не ти си “оплескал” мача.
Правило 15: При резултат 2:1 мачът свършва в 85-та минута. И то в момент, когато гостите предприемат опит за атака. При резултат 1:2 – докато стане 2:2... или 1:3 и самите домакини се усетят, че не могат.
Правило 16: Свърши ли мача, не бързай с прибирането, изчакай публиката да се оттегли. Напълно е възможно някой фен, вследствие алкохола, да не е преброил правилно резултата и да ти “има зъб”.
Правило17: Ако все пак домакините не са победили – макар и да нямаш вина – върни зелките на президента и му се извини за нанесените морални щети!
Правило 18: Ако са спечелили, уважи поканата им за банкет, но не прекалявай и се дръж прилично. Не се напивай повече от десния бек на домакините.
Правило 19: С прибирането си вземи мерки, като почерпиш назначителната комисия отборът гост да не го срещаш по никакъв повод в следващите шест месеца... Както и любезните домакини навън... защото там ще ти припомнят трите изядени кебапчета.
Правило 20: С прибирането си в къщи купи една кутия бонбони за децата и ги почерпи – ей така, за здраве и късмет... Защото без късмет си за никъде!
И така – надяваме се, че си успял да отсееш шеговитото от сериозното в този материал. Защото на мачове от подобно естество имаш две алтернативи – да ядеш бой или да хапнеш агънце след двубоя. Зависи в по-голямата си степен единствено само от теб! Желаем ти успех в кариерата. Пътят към “А” групата минава през подобни дербита. Там вече може да попрегледаш футболния правилник.

11.3126