Вестникът за хората и общините от столицата и областта

 

 
Рейтинг: 3.00
(89)
ФУТБОЛНИ размисли
ЖЪЛТА КНИЖКА
Искам да кажа...(форум)ФУТБОЛНИ размисли / ФУТБОЛНИ РАЗМИСЛИ

07 Август 06, 18:47 / Автор: Стефан Йорданов, Канал 3
България намери своя нов враг.
Породени размисли след публикуван материал на Калин Руменов

България намери своя нов враг.

 

 

Този, който е виновен за всички беди и злини, сполетяващи отрудения ни народ. Ако си мислите, че става въпрос за доскорошния шеф на “Топлофикация”, който отмъкна с мъка спестяваните ни левчета с които си платихме парното и ги препрати към собствените си сметки - грешите. Не е и сред контингета дрогиращи се келеши, които преди седмица, посред бял ден, пред НДК отмъкнаха чантата на дъщеря ми с комплект ключове и евтино GSM-че вътре, като по този начин в петчленна фамилия не остана човек, незасегнат вече от уличното насилие. Врагът е друг. Този, който по някакъв начин се опита да разнообрази сивото ни ежедневие, като ни показа (за пореден път) и това Световно първенство.

 

 

Самозван “колега” издаде присъдата: “Пребийте журналиста!” Човек, който никога не е излизал иззад компютъра в провинциалната си редакция квалифицира коментаторите на БНТ на Световното като “телевизионни олигофрени” и прикани кой където ги срещне да ги намаже с катран и да ги оваля в перушина. И да ги замеря с камъни.

 

 

Уважаеми “колега”, разбери, че нямам нищо лично против твоята персона. Адмирирам стремежа ти да бъдеш оригинален. Вярвам, че се възхищаваш на майсторството на Мартин Карбовски да бъде едновременно директен и краен. За съжаление си далече от неговата класа.

 

 

Ако въпросното творение бе дело на случаен посетител в някой интернет форум, бихме го приели. Там вече сме свикнали трибуна да получава всякаква лумпениада. Когато обаче и ти си почнал да си вадиш хляба с този занаят, това вече ми идва в повече. Чувал ли си някога за понятие като “колегиална етика”? Това обаче са си наши професионални отношения с които не бива да занимаваме аудиториите си. И моята, и твоята функция е да информираме общественоста, всеки в своите си ресори. Няма нищо лошо и в това нашите издания да се конкурират по някакъв начин в стремежа си да насочат същата тази аудитория именно към  медиите за които работим.

 

 

Знаеш ли, че силно се вълнувам от хонорара, който си прибрал за този пасквил. Щом се е намерил работодател, който ти плаща заплата, за да храчиш наляво и надясно – О.К.! Разбери обаче, че във всеки твой коментар трябва да има някакъв морал.

 

 

Колкото до БНТ, присъдата ще я издаде зрителят. Той или ще слуша Петър Василев и Ивайло Ангелов, или ще си намали звука и ще си пусне Радио “Гонг”. Националната телевизия преживява трудни времена. Ще трябва да свикваме с факта, че вече ги няма – Бог да ги прости – Мичмана, Люпи Неделчев, Коко Ексеров, колегата Галов. Редакцията е с млад колектив. Там, вътре, са си направили разбор и знаят къде грешат. БНТ е с национален статут и действително се финансира от данъкоплатеца. Този бюджет не позволява да бъдат задържани най-добрите в бранша в този момент. Те работят за частни медии, където вероятно печелят по-добре. 

 

 

Сигурно всеки от нас е орисан да обира и негативите на това общество. Защото няма нищо по-лесно от това със замъглено от алкохола съзнание да псуваш коментатора на мача. Или пък да му завидиш, че се занесъл за месец до Германия.

 

 

За разлика от теб обаче, голяма част от зрителите разбират, че в дни (и нощи) когато нормалните хора почиват, журналистите работят. И че срещу възможноста да се изявяват в ефир, получават далеч по-малко, отколкото ако отворят собствена сергия за сутиени на Женския пазар. И, малко или много, има хора които дават своя положителен вот за това, което вършим. И дори ни припознават като близки. Защото всички в България сме на един и същ хал. И ние, и те, работим – по различни начини – за да има какво да сложим на масата в къщи. И ни харесват, въпреки дефектите, които има всеки от нас, ако усетят морала ни, ако усетят, че сме честни в отношенията си със зрителя. Ако ли не – просто сменят канала.

 

 

Коментарът ти бе насочен към конкретни колеги и конкретна медия. Аз обаче, в него съзрях посегателство към журналистиката като цяло. Усетих и лична обида. Защото не мога да си представя, че някой ще трябва да обясни на детето ми, че баща му е бил пребит заради някакъв калпав коментар по телевизията. Напълно възможна перспектива, следвайки препоръките ти. Помисли и върху понятието “фашизъм” и това чия продукция – твоята или тази на БНТ – се покрива в някаква степен с тази идеология.

 

 

Така че не мога да запазя мълчание при това твое посегателство върху журналистиката. Съжалявам единствено за факта, че ти дадох трибуна и в ефира на ТВ “Канал 3” и те направих малко по-популярен. 

С неприязън публикуваме и въпросният материал, за да стане по-ясно на читателя:

БНТ vs Германия – новият фашизъм

Само заради сърбите нашите коментатори

не изглеждаха самотни балкански идиоти

Калин Руменов, “Всеки ден”

 

Не търсете повече фашисти в Германия. Новият фашист е български. Работи като спортен олигофрен в БНТ. Коментира световно от пресцентъра в Мюнхен. Има интонация на банциг. И цяла каруца клишета и уйдурми.
Пребийте Петър Василев още сега. След две години ще е късно. След две години ще има европейско. На друго място. Но П.В. и там ще се държи като фашист. Намерете спешно поне един оскърбен и унижен Румен Пайташев. Който като червена армия да се саморазправи с него. Защото му е писнало П.В. да бъде винаги uber Alles.
80-милионна държава за месец може да промени имиджа си. Телевизия с 8-милионно покритие и с 8 души екип в 80-милионна държава може още повече да освини имиджа си дори за по-малко от месец. Германците няма да станат световни любимци. Но след месец футбол изглеждат една идея по-симпатични. БНТ няма да стане любима телевизия. И след месец футбол БНТ изглежда още по-бенетейски.
Заради едно първенство светът няма да прости на Германия
Но вече не е толкова краен. Заради същото първенство ние няма да простим на БНТ. Но вече сме по-крайни.
Намерете поне един човек. Едновременно нероднина и харесващ П.В. Ако има такъв - нека всеки ден му ходи на свиждане. И му носи нови речници. П.В. няма ново изречение от 10 години. И свежа мисъл от незапомнени времена.
Некадърните коментатори в цял свят ги уволняват. Некадърните коментатори нацистите дори са ги застрелвали. Единствено БНТ ги праща на световно. И колкото псуващи имейли да пращате там, ще ви сервират следващия път пак от същото. БНТ е типичният фашист. БНТ е дори по-лоша от фашист. БНТ е типичният високомерен и мързелив български чиновник.
И стои завряна в пресцентъра. Докато хората играят футбол на стадиона.
Мамицата му разкатавам на тоя пресцентър. Там ли беше най-студената бира в Германия. Че П.В. не отиде да коментира един мач на живо. Защо трябва да се ходи до Германия, за да коментира на монитор.
Пред този монитор има бирена бутилка
И няма кой да я премести. За да разберем какво става поне на повторението. Единственото повторение са уйдурмите на П.В. Които се повтарят всеки мач и на всяко първенство. Ако преди 10 години не са били чак толкова дразнещи, днес вече банцигът е каталясал, че никакви резервни части не могат да го спасят.
Тръгнете по бенетейския път за следващото първенство. По този път ще намерите малки парченца. Малки парченца костен мозък, който Ивайло Ангелов е изхвърлил след гол на Англия. И.А. страда от медийна шизофрения. Работи в БНТ, но до четвъртфиналите мислеше, че коментира за BBC. Британските оргазми по БНТ са най-помиярските телевизионни оргазми. Единственото разумно обяснение за тях - И.А. е същият нещастник като англичаните на световно. Не съм сигурен дали е извикал така поне веднъж на гол на Бербатов. Сигурен съм обаче, че се подмокряше даже при центриранията на Бекъм. Върнете ни Борис Касабов, който преди 12 години се дереше по най-прекрасния начин на дузпите срещу Мексико.
Единственото хубаво нещо, което се случи по БНТ на това световно – националите на Сърбия. Заради тях П.В. и И.А. не изглеждаха самотни балкански идиоти. Сърбите обаче си тръгнаха навреме. Докато нашите останаха до последно да пият бири в пресцентъра. За един месец Германия успя да се промени. След четири години и ЮАР ще се промени. В Йоханесбург няма да видим нито един бял да пикае от ложата върху черните на долните редове. Или поне няма да пикае, без да го поразклати малко. След четири години обаче БНТ ще бъде пак същата. И ще продължи да пикае със същата линейна скорост в ефир.

13.8631